La Cirera, el cor de Sant Climent

La cirera de Sant Climent

La població de Sant Climent de Llobregat va rebre el nom de Cirerer del Llobregat durant la primera meitat del segle XX. 

Quan arriba la calor, durant els mesos de maig i juny, és el temps de la cirera a la comarca del Baix. Sucosa i vermella, creix sota la protecció de les muntanyes i, acompanyada per les brises del mar, viu una maduració lenta i equilibrada. Només quan aquest procés s'ha completat, quan el fruit ens pot oferir el màxim gaudi, només llavors, es cull. La varietat més habitual a la comarca és la Burlat, la més primerenca, i l'Starking, tot i que també se'n conreen una trentena de varietats diferents. El fet que siguin primerenques i de secà fa que les cireres del Baix Llobregat siguin especialment valorades pel seu sabor dolç i fresc.

Les cireres són un símbol de qui som i expliquen molt bé qui volem continuar sent al llarg de les properes dècades. Som un poble, en el sentit més ampli i positiu de la paraula, que ha crescut posant un peu en la seva tradició i un altre en el seu desenvolupament, i volem que així continuï sent en el futur. Per aquest motiu, l'Exposició de Cireres ens recorda anualment el nostre passat i ens anima també a mirar endavant.

Varietats, atributs i propietats

La cirera, fruita estiuenca, és una drupa vermella de dos a tres centímetres amb un pinyol que conté una ametlla agre. Hi ha moltes varietats de cireres, d’entre les que destaquen: la Burlat, la Lapins, Marvin, Picota, la Castanyera (Cristobalina o ramellet), la Cuallarga, la Forta, la Villareta, la Garrafal, la Jaboulay, la Papiol, la Hedelfigen, Starky Hardy Giant, Sweetheart, etc; cadascuna d’elles amb les seves particularitats de tamany, color, textura i sabor.

                                                                                                                                                           

Les cireres contenen un 80% d’aigua, sucres, sals minerals, vitamines, àcids orgànics, col·loides i algunes proteïnes. Són una font d’alimentació rica en principis biològics actius i tenen propietats diürètiques, depuratives i refrescants.
La cirera a més de consumir-se com a fruit, també s’utilitza per a fer coques, confitures, melmelades i un licor, el “kirsch”, un aiguardent que es fa destil·lant el suc de cireres fermentat. Ara bé, de les cireres també se’n fan productes cosmètics: hidratants, suavitzants i nutrients.

La fruita de la cirera, és rica en fructosa i aporta quantitats significatives de fibra que ajuden el trànsit intestinal. El que realment en destaca són els polifenols, excel·lents antioxidants, i els nivells de potassi, mineral necessari per a la transmissió de l'impuls nerviós, per a l'activitat muscular i per regular l'aigua dins i fora de les cèl·lules del nostre organisme. Hi ha presents en petites proporcions vitamina C, que té un paper important en la síntesi de col·lagen i en la funció immune, a més d'actuar com a antioxidant, i la provitamina A o carotè, que un cop sintetitzada dins el nostre cos es transforma en vitamina A, necessària per al bon estat de la retina i la pell (tant interna com externa).

Darrera actualització: 20.04.2021 | 18:15
Darrera actualització: 20.04.2021 | 18:15