Història de la Festa de la Cirera

Des de l'any 1976, l'Exposició de Cireres a Sant Climent

Una de les ciutats on la producció de les cireres té més renom és Sant Climent de Llobregat, fins el punt que durant la Segona República espanyola, el municipi va passar a anomenar-se Cirerer del Llobregat.

L’Exposició de Cireres de Sant Climent ja té una llarga història, i ho demostra el fet que està plenament consolidada i que el poble s’omple de milers de visitants durant el cap de setmana en què es celebra. Els actes més concorreguts són l’exposició de paneres, elaborades per particulars o entitats i els infants, en el cas de les paneretes, i el Mercat de Pagès, l’espai de venda de les tradicionals cireres. No sempre ha estat així, però.

El primer cap de setmana de juny del 1976 es va celebrar la primera Exposició de Cireres de Catalunya, per defensar el conreu de les cireres a Sant Climent, que era la principal font d’ingressos de la temporada de molts pagesos del poble. Es volia evitar la construcció d’un cementiri comarcal al municipi, que afectaria el prestigi de les cireres i de retruc, a la producció agrícola. Des de llavors s’ha celebrat una Exposició de Cireres cada any, amb algunes variacions, fins a la quaranta-cinquena d'aquest any. Passant per diversos espais, des de la plaça de la Vila fins a la del Llegat Comú, passant per la piscina o el poliesportiu.

Any rere any hem celebrat l’Exposició de Cireres, excepte en una ocasió a l’any 1977, on tot estava llest per a dur-la a terme, però una gran tempesta va fer perdre la collita de cireres. Es va haver d’anul·lar, ja que van decidir que «per a celebrar una exposició que fes pena, era millor aprofitar la desgràcia perquè tothom parlés del que havia passat i de la pobra gent que es va quedar sense festa. Va haver-hi molt rebombori».

Hi han passat personalitats destacades del món de la política i la cultura en els actes d’inauguració, com els Molt Honorables Presidents de la Generalitat Josep Tarradellas, Jordi Pujol, Artur Mas o Quim Torra o fins i tot com la cantant Núria Feliu.

Els pagesos defineixen la festa de les cireres com un «èxit» i un «encert», una exposició «necessària», «impecable», que «fa poble» i «no es pot perdre». És una «Festa Major», la «millor» i que tira endavant gràcies a «l’esforç» de tots i totes.

També volem destacar que a l’any 1985, les cireres del Baix Llobregat van obtenir la denominació d’origen, un fet que va impulsar encara més la producció del fruit a Sant Climent i va popularitzar fora del municipi l’Exposició de Cireres.

La vista al Museu d'Eines del Pagès de Sant Climent, que es pot realitzar durant l'exposició, és d'interés pel visitant perquè il·lustra continguts relatius als sistemes de producció i la vida quotidiana tradicional, vigent fins fa pocs anys. A més d'utensilis propis de les tasques del camp de la pagesia, el museo també exposa diversos instruments domèstics i mobiliari de cuina, així com una col·lecció molt rica i variada de les eines emprades tradicionalment a Catalunya.

Vídeo Museu d'eines del Pagès

Darrera actualització: 18.05.2023 | 09:01
Darrera actualització: 18.05.2023 | 09:01