Desenvolupament Ple Extraordinari Urgent el 28 d'abril de 2020

Divendres, 1 de maig de 2020 a les 00:00

Dimarts 28 d'abril es va realitzar el ple extraordinari urgent d'abril de 2020

L'Ajuntament donava llum verda per unanimitat ahir en sessió plenària a un conjunt de mesures destinades a donar suport a les famílies, als comerços i a les empreses del municipi

Ahir començava a materialitzar-se el treball realitzat de manera conjunta pels diferents grups amb representació municipal en la taula de treball convocada per l'Alcaldia per actuar davant dels efectes socials i econòmics de la COVID-19. L'Ajuntament de Sant Climent de Llobregat aprovava en sessió plenària extraordinària i urgent, amb els vots a favor de les diferents forces polítiques representades, un conjunt de mesures per a la seva immediata aplicació.

Inici del plenari: el secretari-interventor deixa constància de la legalitat del format telemàtic de la sessió. I comunica que s'ha de votar la urgència del plenari. L'Alcaldia fa explicació dels motius de la urgència: efectes de la pandèmia, situació d'emergència i urgència en l'inici de totes les actuacions que el govern de l'Ajuntament vol posar en marxa. Es vota per unanimitat.

Comptes sanejats

El ple municipal, celebrat per primera vegada de manera telemàtica amb la corresponent autorització de la Generalitat de Catalunya, permetia presentar les primeres dades del tancament econòmic de l'exercici 2019. Aquestes corroboren el sanejament dels comptes públics imprescindible per a desenvolupar les mesures de suport a la reconstrucció necessàries. Al llarg dels darrers 10 anys, l'Ajuntament ha passat del 147 % d'endeutament al 30 % que es registrava al final de l'any passat.

Així s'aprovava la incorporació de romanents al pressupost municipal d'enguany. D'aquest superàvit, precisament, s'aprovava una partida de 108.000 € que es destinarà a un pla social d'atenció a les famílies per a que aquestes puguin tenir garantit l'accés a elements essencials, alimentació i serveis bàsics. Cal destacar, per tal de posar en perspectiva l'esforç econòmic, que aquesta inversió suposa el 200 % del que anualment el consistori climentó dedica a atenció social.

De la mateixa manera es donava llum verda a un pla econòmic pel comerç i establiments locals amb una dotació de 13.000 que permetran l'accés al teixit comercial d'ajuts de fins a 500 € que es poden sol·licitar a partir de la seva propera publicació.

Finalment, el paquet de mesures de xoc per a fer front als efectes socials i econòmics del coronavirus SARS-CoV-2 es completava amb l'aprovació del pla fiscal per a les famílies i empreses que estableix un nou calendari impositiu ajornant el cobrament de tributs a partir del mes de juny i fins el desembre.

En les sessions extraordinàries no existeix el punt de control al govern i precs i preguntes, però des de l'alcaldia es va autoritzar als grups de l'oposició a fer les observacions i preguntes que volguessin.

Gent per Sant Climent: el seu portaveu, Sr. Monteagudo, va preguntar sobre quin import màxim es podia augmentar la despesa en un nou pressupost. I va demanar una explicació del seguiment del pla de contingència que estava fent el govern municipal enfront de la COVID19.

L'Alcalde com a responsable màxim de les finances municipals va contestar que, Sant Climent pot estar en disposició d'augmentar la despesa per fer front a la greu crisi social i econòmica perquè des de fa 10 anys hem treballat per recuperar econòmicament l'ajuntament. Hem passat d'un deute del 147 % a l'any 2010, a un deute actual del 30 % tal com hem presentat avui. Hem demanat al Gobierno de España que autoritzi a poder ajudar a les famílies en un major percentatge dels diners que tenim els ajuntaments i que hem estalviat aquests anys. Ara com ara no tenim resposta i el màxim permés està al voltant del 2% del pressupost municipal seguint la regla de la despesa. 

Pel que fa a totes les accions dutes a terme en el pla de contingència COVID19, des de l'alcaldia es va recordar que des del primer dia d'estat d'alarma ell mateix parlava per telèfon amb els tres portaveus polítics per explicar dia a dia com estava evolucionant la situació:

  1. Decretar serveis essencials i marcar torns de treball per poder atendre els serveis públics municipals.
  2. Donar compliment a Decret Alarma (tancament equipaments públics com escoles, poliesportiu, sala de lectura,...).
  3. Reforçar plantilla d'atenció a la persona per poder atendre a població més vulnerable. Augmentar els serveis d'assistència domiciliaria. Augment ajuts de subsistència, alimentaris i de serveis bàsics.
  4. Creació de grup de voluntariat per ajudar a gent gran.
  5. Trucades a tota la població de més de 65 anys per fer el seguiment i acompanyament.
  6. Reforç serveis bàsics com policia local per poder atendre població i control efectivitat mesures de confinament, distancies i altres mesures de salut pública.
  7. Creació serveis telemàtics d'atenció psicosocial amb Psicopedagoga municipal i amb Directora Escola Bressol.
  8. Reorganització serveis neteja espais públics per augmentar desinfecció. Contractació serveis extra de desinfecció carrers i contenidors.
  9. Ajornament impostos i taxes per poder ajudar a famílies i autònoms mentre dura l'estat de confinament.
  10. Creació d'un servei d'assessorament per ajuts i tràmits. Gestió telefònica i telemàtica.
  11. Creació espai de comunicació únic i específic al web municipal sobre el COVID19. Augment informació diària sobre situació per mitjans electrònics i en paper.
  12. Altres molts temes que es fa descripció en document adjunt.

Gent per Sant Climent, van exposar que consideraven necessari un govern fort i que havien oferit el 30 de març un govern de coalició amb Junts per Catalunya. Des de l'alcaldia es va explicar que ara tocava gestionar l'emergència, unir esforços i que, per a després del període d'alarma, oferia la possibilitat d'un govern de concentració amb totes les forces polítiques.

SOM-ERC: va intervenir per tenir un record amb les persones que ens han deixat durant aquests dies, les famílies que estan passant la malaltia i que des del seu grup polític seguirien treballant per proposar mesures per la millora del poble.

Un cop finalitzada la sessió plenària, l'alcalde, Isidre Sierra, destacava que "hem establert les bases per a fer front dins de les nostres capacitats als efectes, més enllà del problema sanitari, que acompanyen al coronavirus. I m'agradaria destacar que ho hem fet amb el suport de tots els grups municipals. Estic convençut que per a superar la crisi que acabem de començar el més aviat possible és imprescindible generositat política i compromís social. Personalment puc assegurar que faré tot el que calgui, més enllà de colors polítics o partidismes, per superar el moment".

Darrera actualització: 26.04.2023 | 13:57