Desenvolupament Ple 28 novembre 2019

Dilluns, 2 de desembre de 2019 a les 00:00

Aspectes més destacables del ple del mes de novembre de 2019

Dijous 28 es va realitzar el ple ordinari del mes de novembre.


El ple s'inicia amb l'aprovació de les actes de les sessions anteriors núm. 10/2019 de data 26 de setembre, 11/2019 de data 16 d'octubre, 12/2019 de data 21 d'octubre, i 13/2019 de data 24 d'octubre de 2019, encara que GxSC-CP vota en contra de les actes, ja que consideren que és nul de ple dret.

Seguidament, s'aprova definitivament el Compte General de l'exercici 2018 amb el vot favorable de tots els presents. I amb vot favorable de tots els presents, s'aprova també la Modificació de crèdit per comprar vehicle municipal de policia.

També es presenta i s'aprova per unanimitat la proposta d'acord amb les bases específiques per sol·licitar i atorgar subvencions de la quota d'IBI per a les famílies monoparentals durant l'exercici 2020.

A continuació, es presenta la modificació de crèdit pels treballs d’arranjament llera riera de les comes i projecte il·luminació i so Casal de Cultura, des d'alcaldia es dóna una explicació conforme es tracta d'incorporar romanents com es fa cada any, i en aquest cas es fa una modificació a l'alça, per poder adaptar els projectes que tenim a pressupost i s'aprova amb el vot favorable de tots els partits.

Arribat a aquest punt del plenari, l’alcaldia presenta una modificació de crèdit per augmentar els diners per atenció a les persones, educació, medi ambient, cultura i igualtat. Aquesta modificació s’aprova amb el vot en contra de GentxSantCliment.

Aquesta millora, recorda l'alcalde, que es tracta d'un compromís electoral de Junts per Catalunya adoptat ja fa anys i que proposem per a la seva aplicació aquest 2019 amb el resultat del 2018. Finalment queda aprovat amb els vots favorables de JuntsxCat i SOM-ERC.

També es presenta a la sessió del ple, les Demarcacions Territorials- amb l'acta de les operacions de delimitació entre els termes municipals de Sant Climent de Llobregat i Begues, signada en data 1 d'octubre de 2019, L'alcalde explica que estem en un procés d'atermenament dels diferents municipis i que des de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Cartogràfic s'està fent les actualitzacions de les actes de l'any 2015 i avui es presenta la de Begues.

S'acorda, amb el vot favorable de tots els presents, les festes locals a Sant Climent de Llobregat, per l'any 2020, que seran el 10 d'agost (Festivitat de Sant Llorenç) i el 23 de novembre (Festivitat de Sant Climent) i s'aprova designar com a representant municipal suplent en el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, a la senyora Regidora Montserrat Fulquet i Martí.

Per altra banda, en el ple s'ha presentat una Moció i Decàleg presentat pel grup municipal de SOM-AM ERC a favor de declarar Sant Climent de Llobregat municipi feminista, que ha rebut el suport unànim del consistori. Es llegeix la Moció i s'aprova per unanimitat per tots els grups polítics.

Precs i preguntes

Grup de GxSC-CP, presenta novament una queixa dient que segons ells i elles el ple del 4 de juliol és nul de ple dret i indiquen que l'informe jurídic del secretari és un informe de part i que exigeix a l'alcalde que convoqui un nou ple per debatre la nul·litat del ple del 4 de juliol. A continuació l'alcalde dóna la veu al secretari perquè informi del contingut de l'informe jurídic.

El Secretari contesta que aquest informe jurídic a estat presentat en temps i forma i que la jurisprudència dels tribunals i el seu contingut és clar respecte a la negativitat d’un ple per debatre novament qualsevol punt que ja s'hagi debatut i que en aquest sentit la petició de GxSC-CP ha sigut resposta en varis plens indicant que jurídicament i amb sentències de diversos tribunals indiquen de la legalitat de tots els plens fets fins ara, en concret i inclou el ple del 4 de juliol, en aquest aspecte el Secretari informa que la instància de GxSC-CP està dirigida al plenari quan la competència rau en l'alcaldia.

A continuació, el grup GxSC-CP fa tot un seguit de precs que són contestats per l’alcaldia i per les regidories competents.

Una vegada finalitzat els punts a tractar, l'alcalde dóna informació:

- S'informa que l'1 de desembre hi ha una baixa de Policia Local que ha tret una plaça a altre ajuntament i per tant estem en fase d'una plaça de mobilitat d'un agent.

- Programa DRAG (nou programari de gestió policial), per poder facilitar la gestió.
- S'han fet els arranjaments de les pistes forestals de Can Bori i Pive amb el pla quinquennal de la Diputació de Barcelona.

- S’informa de les gestions fetes per la Generalitat de Catalunya (oficines comercials a l’exterior) per portar al primer trimestre de 2020, l'empresa Printful. Aquesta empresa nord-americana s'instal·larà a Sant Climent de Llobregat i té una previsió de fer una contractació de 20 a 30 treballadors entre tècnics, operaris i administració.

- Ja hem rebut el pressupost de l'estudi funcional de SUMAR - empresa pública que vam demanar que ens ajudi a tot el que és el Centre d'Atenció Gent Gran, el passarem al Departament Econòmic pel seu estudi. 

El ple finalitza a les 20:30 h

 

Un cop acabat el plenari l’alcaldia dóna la veu als veïns i veïnes que volguessin fer alguna pregunta. En aquest cas els temes tractats van ser les demandes de millora per les persones amb discapacitat, el tribut metropolità, els sous dels regidors i regidores, informació del correfoc de festa major, informació sobre personal de l’ajuntament, queixa sobre ambulatori municipal i altres temes.

Per part de l’alcaldia es va informar de totes les peticions i es va fer una explicació extensa sobre el tribut metropolità que us resumim a continuació:

  • El tribut metropolità el gestiona i el recapta l’AMB des de fa més de 25 anys a tots els municipis de la primera corona.
  • El tribut metropolità es comença a cobrar en els 18 municipis de la segona corona des del 2019.
  • El tribut metropolità serveix per finançar tots els serveis metropolitans. Inversions al poble des de fa molts anys com cobriment Rambla Riera, Casal de Cultura, via cívica fins Bombers, Biblioteca, Plaça Ca l’Altisent,... Gestió i inversió del nou Parc Metropolità. Gestió residus metropolitans (planta Gavà Viladecans on portem residus). Plans d’ocupació neteja muntanyes. Ajuts pobresa energètica,.......i molts altres que els podeu trobar a www.amb.cat.
  • El 2019 els municipis de la segona corona passen a estar integrats en la zona 1 i passen a tenir una reducció important del preu (tarifa plana).
  • Existeix un pla de millora de tres anys 2019-2021 per augmentar freqüència, targetes rosa, targetes jove,......
  • El tribut metropolità es calcula en base a un percentatge sobre els valors cadastrals. S’aplica el mateix percentatge a tots els 36 municipis (1a i segona corona) 0,160 sobre valor cadastral. Els habitatges estan bonificats al voltant del 60% i les famílies que visquin a habitatges de menys de 45.000 euros no pagaran tribut.

La Llei de l’AMB està vigent des de l’any 2010 (aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques) i venia a unir diferents entitats metropolitanes (Corporació de municipis, Entitat de Sanejament,.....).

Darrera actualització: 15.03.2021 | 16:51