Sant Climent de Llobregat participa de la prova pilot per a la detecció precoç de càncer de coll d'úter a les farmàcies

Divendres, 7 de juliol de 2023 a les 00:00

Actualment, es troben en procés d’avaluació els resultats obtinguts per tal de poder estendre aquesta experiència a altres parts de Catalunya

El nostre és un dels 7 municipis del Baix Llobregat que participen de la prova pilot per a la implantació d’un nou protocol destinat a la detecció del càncer d’úter. A través del conveni signat entre el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) es busca la implementació d'un nou circuit de cribratge de càncer de coll uterí (CCU). Aquest circuit es basa en la prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) mitjançant automostra a les farmàcies. El protocol ha estat desenvolupat pel Pla director d'oncologia del Departament de Salut, amb el suport de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), amb l'objectiu d'incrementar la detecció precoç d'aquest virus, que és el principal causant d'aquest tipus de càncer. En cas que els resultats siguin satisfactoris, aquest protocol podria substituir la citologia com a prova primària de cribratge per a dones de més de 30 anys i fins als 65 anys.

La participació en aquest programa és voluntària i gratuïta. Des de juliol del 2021 fins al maig d'aquest any, s'han realitzat un total de 3.253 proves, amb una taxa de positivitat del 10,9% per virus del papil·loma humà. Aquestes proves s'han dut a terme en un total de 73 farmàcies de 7 municipis del Baix Llobregat, entre els quals es troba Sant Climent de Llobregat. L'Hospital de Bellvitge actua com a laboratori de referència per a aquest programa.

Amb la intenció d'estendre aquest programa a altres regions sanitàries fins a cobrir tot Catalunya, aquesta prova pilot servirà per avaluar la viabilitat del nou protocol, ja que requereix adaptar els circuits organitzatius i coordinar-se entre l'oficina tècnica de cribratge, les farmàcies i els laboratoris d'anàlisi.

Darrera actualització: 07.07.2023 | 14:04