El projecte LIFE AgroForAdapt es presenta a les entitats locals

Divendres, 27 d'octubre de 2023 a les 00:05

La iniciativa pretén adaptar l’entorn agrícola climentó a les variacions del canvi climàtic

El passat 25 d’octubre, el projecte ecologista LIFE AgroForAdapt que s’està desenvolupant a Can Colomer va rebre la visita de representants de l’Ajuntament de Sant Climent de Llobregat, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), de la cooperativa social GEDI i de l’empresa Talave, encarregada de materialitzar l’estudi.

A continuació, la Sala de Plens de l’Ajuntament va acollir un col·loqui en què es va presentar el programa i les feines avançades fins ara al qual van assistir els Bombers, membres de la Societat de Caçadors i de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Sant Ramon. D’aquesta manera, els tres col·lectius van rebre la informació necessària per, en cas d’incendi, coordinar-se. A més, també es va tractar sobre la convivència durant la temporada de caça amb els animals que hi haurà pasturant a la zona.

En què consisteix la iniciativa?

Des del mes de juliol, la finca de Can Colomer és objecte d’un pla per a estudiar la resistència climàtica amb sistemes agroforestals, mitjançant animals de pastura que ajudaran amb la neteja del sotabosc, i amb la plantació de nous exemplars d’arbres i plantes que atreguin espècies d’insectes positives per l’ecosistema.

En concret, d’una banda, s’introdueixen animals que s’alimenten del sotabosc i, alhora, el netegen. D’altre costat, es planten arbres i arbustos al voltant dels cultius o intercaladament, de manera dispersa o en forma de fileres o illes. La barreja d’hàbitats genera diferents ecosistemes que augmenten la biodiversitat, la productivitat i la capacitat de resistència o adaptació dels boscos davant dels impactes directes i indirectes del canvi climàtic. Per tant, es tracta de sistemes més resistents que els tradicionals.

D’aquesta manera, es pretén adaptar l’entorn natural del nostre poble als possibles efectes del canvi climàtic, garantint la seguretat i la conservació dels espais agraris locals.

Darrera actualització: 02.11.2023 | 16:57

Imatges