Sostenibilitat i adaptació al canvi climàtic: el projecte LIFE AgroForAdapt arriba a Sant Climent de Llobregat

Divendres, 28 de juliol de 2023 a les 00:00

Actualment, es troba en procés d’implantació a la finca de Can Colomer un projecte per a estudiar la resistència climàtica amb sistemes agroforestals

Ja es treballa a la finca de Can Colomer al nostre terme municipal en la implantació del projecte LIFE AgroForAdapt, una iniciativa per a l’adaptació al canvi climàtic d’espais agrícoles i forestals mediterranis que es desenvolupa amb el finançament de la Unió Europea i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Climent de Llobregat. En concret, el projecte busca demostrar que els sistemes agroforestals poden ser una eina eficient davant la crisi climàtica.

Els sistemes agroforestals consisteixen a combinar vegetació llenyosa amb sistemes ramaders (silvopastorals) o agrícoles (silvoarables). En el primer tipus, s’introdueixen animals que s’alimenten del sotabosc i, alhora, el netegen. En la segona, es planten arbres i arbustos al voltant dels cultius o intercaladament, de manera dispersa o en forma de fileres o illes. La barreja d’hàbitats genera diferents ecosistemes que augmenten la biodiversitat, la productivitat i la capacitat de resistència o adaptació dels boscos davant dels impactes directes i indirectes del canvi climàtic. Per tant, es tracta de sistemes més resistents que els tradicionals.

 

El cas de Can Colomer

En el cas de la finca situada al nostre municipi es treballa implementar-hi el sistema silvopastoral combinat amb la devesa. Amb la cartografia i la recollida d’informació prèvia fetes, aquest any 2023 començaran els primers treballs forestals i s’hi incorporaran els animals de pastura que ajudaran amb la neteja del sotabosc. Posteriorment, es realitza el corresponent seguiment per a establir quina és l’evolució del territori i com afecten la seva resiliència i adaptabilitat davant dels impactes directes i indirectes del canvi climàtic.

Darrera actualització: 28.07.2023 | 12:23

Imatges