Comença el procés participatiu de Ca l'Altisent

Dimecres, 15 de març de 2017 a les 00:00

Des de l'Ajuntament de Sant Climent de Llobregat volem escoltar les necessitats i les propostes de la ciutadania. Estem davant una nova manera de governar basada en el diàleg i la corresponsabilitat. El futur de Ca l'Altisent serà aquell que el poble decideixi. Comencem el procés participatiu.
En marxa el procés participatiu per definir els usos de Ca l’Atisent

Ja es reparteix el Quadern Familiar on totes les persones de Sant Climent de Llobregat podran realitzar les seves aportacions

Aquest diumenge es donava el tret de sortida al procés de participació que promou l’Ajuntament de Sant Climent per a definir els usos que haurà d’acollir l’edifici de Ca l’Altisent amb una presentació i una jornada de portes obertes en aquest equipament. Al llarg de la jornada l’alcalde, Isidre Sierra, va ser l’encarregat de presentar una proposta que es perllongarà fins el proper mes de juny.

Pel que fa als terminis del projecte participatiu, que es desenvolupa amb el suport de la Diputació de Barcelona, aquest es presentava a el passat 7 de març al Consell Municipal de Cultura, per tal que les entitats fessin les seves aportacions al treball al voltant d’un edifici que tindrà, precisament, usos culturals.

Ahir dilluns començava el repartiment del Quadern Familiar, un document que es repartirà a entre tres cursos diferents de l’escola Sant Climent, i que també es podrà recollir a l’Ajuntament, a la Sala de Lectura Sant Jordi, al Casal de Cultura i a l’Espai Jove. D’aquesta manera, al llarg de les properes dues setmanes les persones que hi vulguin participar podran tractar amb les seves unitats familiars quines són les preferències per als usos que haurà d’acollir l’edifici. Un cop omplert, el quadern pot ser retornat al punt en el que ha estat recollit.

A partir d’aquest punt els responsables del procés de la Diputació faran un buidatge i analitzaran les dades aportades a través de les famílies climentones. Al mes de maig es donaran a conèixer aquests resultats a través d’una jornada debat que permetrà que tothom que així ho desitgi pugui dir la seva al voltant de les propostes realitzades. La voluntat és que abans de finals de juny es puguin oferir uns resultats definitius sobre les preferències de la població pel que fa als usos de l’edifici i que al setembre el projecte constructiu sigui definitiu.

L’alcalde, Isidre Sierra, afirmava després de la presentació que “aquest procés, a més de ser un compromís adquirit en les passades eleccions municipals, neix del propi convenciment de que és necessari avançar en els processos participatius i en una participació més directa per part de la ciutadania en les polítiques que els afecten”.

Els espais i la inversió
Pel que fa als espais sobre els que se centrarà el procés endegat, aquests són la planta baixa, que esdevindrà una sala de lectura; la plata primera i segona i els jardins, que seran de lliure designació. En el cas de la planta baixa l’Ajuntament ha establert prèviament el servei que allotjarà donat que aquest 2017 finalitza el conveni per mantenir l’actual Sala de Lectura Sant Jordi. Davant l’oportunitat que suposa disposar de Ca l’Altisent i les garanties d’accessibilitat que oferirà aquest espai i que a ara per ara no ofereix l’actual sala de lectura, l’equip de govern decidia reservar la planta baixa d’aquest espai per a la futura sala de lectura. En tot cas la ciutadania podrà decidir sobre com serà el disseny d’aquesta planta.

L’únic límit establert en aquesta presa de decisions és pressupostari ja que els usos hauran de ser compatibles amb la capacitat econòmica de l’Ajuntament de Sant Climent. Precisament el finançament dels treballs és una qüestió sobre la que s’ha tingut una especial previsió. Aquest es divideix en tres àmbits diferenciats. El primer fa referència a l’edifici, que comptarà amb una subvenció de la Diputació de Barcelona de 300.000 € i una altra de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) de 350.000 €. Un segon àmbit de la inversió serà per a la redacció del projecte, finançada per l’AMB, i la seva execució. L’obra a l’interior es finançarà a través de la recerca de subvencions i es completarà amb una partida de romanents (estalvis realitzats durant 6 anys). Aquesta part finançada amb recursos propis ja va ser presentada al ple del passat mes de gener amb un informe jurídic que avalava la seva disponibilitat.

En aquest sentit, l’alcalde, Isidre Sierra, afirmava durant la presentació del procés de participació que “volem ser especialment curosos en garantir que tenim els diners per afrontar aquesta obra. El nostre compromís és deixar el projecte enllestit abans de finalitzar aquesta legislatura per tal que no passi com en legislatures anteriors que finalitzaven amb un equipament sense finalitzar. Això ha suposat haver de pagar dues vegades per una mateixa inversió”.

Finalment cal destacar el treball que es durà a terme al voltant dels jardins de Ca l’Altisent. Aquesta zona comptava inicialment amb una partida assignada de 5.000 €. En tot cas des de l’Ajuntament s’aconseguia incrementar aquesta quantitat fins els 150.000 € a través d’una nova línia de subvencions de l’AMB destinada a la integració paisatgística. La memòria valorada realitzada al respecte proposa un treball que fa dels jardins un eix vertebrador que uneix el nou equipament amb la Font del Rector i el Museu d’eines del pagès fent d’aquesta zona el principal pol cultural del municipi.

Si voleu ampliar la informació aquí

Darrera actualització: 29.03.2021 | 12:48

Imatges