L'Ermita de Sant Ramon va ser edificada entre els anys 1885 i 1887 al cim del Montbaig, o muntanya de Sant Ramon, al límit dels municipis de Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat i Viladecans.
Al costat de l'ermita hi ha un Bar/Restaurant gestionat per l'Associació de Medi Ambient i Entorn Natural PRODEMA, així com una petita plaça, a quasi 300 metres d'altitud, des d'on s'albira tot el Delta del Llobregat i, en dies clars, l'illa de Mallorca.
És una ermita d'inspiració neoromànica i va ser construïda per Josep Estruch i Comella en memòria dels seus pares, Eulàlia Comella i Ramon Estruch i Ferrer.
L'últim cap de setmana d'agost i per celebrar el dia de Sant Ramon Nonat s'organitza un aplec dels tres municipis (Sant Boi-Sant Climent-Viladecans).
“L’ermita al cel suspesa”. Aquest vers del poema “L’Emigrant” de mossèn Jacint Verdaguer referint-se al Santuari de Bellmunt quan “flota” entre els núvols de les sempres abundants boires de la comarca d’Osona, també serveixen per descriure l’ermita de Sant Ramon quan s’il·lumina a la nit i sembla formar part dels planetes i dels estels del cel del Baix Llobregat.
Aquesta ermita, d’estil neogòtic i construïda a finals del segle XIX, està situada en el cim del Montbaig on es troben els termes municipals de Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat i Viladecans (De fet, abans de la construcció de l’ermita hi havia una gran fita del segle XVII que es conserva a l’antiga seu de la Quadra del Bori i que avui en dia és el restaurant Can Xixol de Sant Boi).
L’advocació de l’ermita és la de Sant Ramon Nonat, el patró dels nounats; de fet, encara és costum per part d’algunes persones el portar ex-vots pujant a l’ermita i posar un ciri a Sant Ramon.
Però a part de les tradicions religioses lligades a aquesta ermita, aquest racó del Baix Llobregat té un gran interès turístic pels amants de la natura: és un autèntic balcó natural sobre el Delta del Llobregat i un mirador impressionant de 360° on podem contemplar el Garraf, Collserola i les Muntanyes de l’Ordal; fins i tot, des d’aquest lloc, podem veure una mica més lluny Montserrat, el Montseny i... la Serra de la Tramuntana de Mallorca en dies molt nets!
Pujar a peu a l’Ermita de Sant Ramon és una recomanable excursió familiar per a gent gran i per anar amb nens. Al cim del Montbaig es pot pujar a peu des de Viladecans (per una ruta senyalitzada des del Parc de la Torre Roja) i des de Sant Climent de Llobregat (des de l'Angla pujant fins al nou pont d'estret de Roques i pujant per la pista forestal que surt al mateix peu de la nova construcció de fusta.
Però la millor ruta és la que puja des de Sant Boi de Llobregat –senyalitzada des de la carretera de Sant Climent i que s’inicia en un aparcament del parc forestal- ja què travessa els boscos de roures i alzines de la zona d’obaga del Parc Forestal del Montbaig, passant per racons tan interessants com el Pavelló de Caça o la Torre de les Bruixes (Centre d’Informació del Parc Forestal Montbaig), el recinte arqueològic de la Torre Benviure (on s’està construint en aquests moments un centre d’interpretació), el Camí Ral, la Font de Gualbes, i on es troben diferents camins per pujar amb diferents dificultats (la pista forestal principal és de fàcil accés per a tothom i per als ciclistes. Recomano que consulteu la meva guia Rutes pel Baix. I si ús agrada els pendents, pugeu per la drecera amb marques grogues).
L’Ermita de Sant Ramon, a part del seu us religiós, té un bon servei de bar-restaurant i alberga el Centre d’Interpretació del Paisatge del Baix Llobregat on és molt recomanable que veieu l’audiovisual en 3D “El Tresor del Baix” (És gratis i ho heu de demanar veure’l al bar-restaurant).