Sant Climent participa del programa de prevenció del càncer de coll uterí

Divendres, 19 d'abril de 2024 a les 00:00

Les dones d’entre 30 i 65 anys rebran un SMS convidant-les a fer-se la prova de detecció del virus del papil·loma humà

Sant Climent de Llobregat és un dels cinc municipis de l’ASSIR Baix Llobregat – Litoral que participen del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Coll Uterí a través de la prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) a les dones i persones amb coll uterí d’entre 30 i 65 anys que promou el Departament de Salut. Així, a partir d’aquesta setmana i de manera progressiva, les dones d’entre 30 i 65 anys que viuen a Sant Climent rebran un SMS del Departament de Salut quan els toqui fer-se la prova.

Aquest SMS és una invitació oficial  i els permetrà retirar gratuïtament a la farmàcia tot el material necessari i les instruccions per recollir-se la mostra a casa. Un cop recollida, s’haurà de retornar a la mateixa farmàcia i s’enviarà al laboratori per analitzar.

La disponibilitat del resultat de la prova es notifica per SMS en un màxim de 30 dies i  es pot consultar a l'apartat Informes i resultats de La Meva Salut. Si el resultat és negatiu (no es detecta el virus), la prova es repeteix al cap de 5 anys. En cas d’un resultat positiu a la prova, un professional sanitari es posarà en contacte per programar una visita presencial als centres d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i dur a terme proves addicionals.

Tenint en compte que és una prova que s’ha de realitzar cada 5 anys, les dones de Sant Climent no rebran totes alhora l’SMS, sinó que seran convidades progressivament al llarg d’aquest període.

El virus del papil·loma humà o VPH

El VPH es transmet pel contacte sexual i infecta l’àrea anogenital i oral tant d’homes com de dones. De fet, el VPH és la infecció de transmissió sexual més freqüent: s’estima que un 80% de les persones sexualment actives s’infectaran pel VPH en algun moment de les seves vides.

La infecció pel VPH és la causa necessària per al desenvolupament del càncer de coll uterí, però no totes les infeccions per VPH acabaran causant el desenvolupament d’un càncer: en la majoria de casos, aproximadament 9 de cada 10, aquesta infecció no tindrà cap conseqüència, ja que s’eliminarà per si sola i no provocarà cap lesió.

Per a més informació, podeu consultar el següent enllaç.

Darrera actualització: 19.04.2024 | 10:20