L'Ajuntament se suma a la commemoració del Dia Mundial Contra el Càncer

Dijous, 4 de febrer de 2021 a les 00:00

Dia Mundial contra el Càncer, un dia que té per objectiu d’augmentar la conscienciació i mobilitzar la societat per avançar en la prevenció i control d’aquesta malaltia

L'Ajuntament de Sant Climent es vol sumar, avui 4 de febrer, al Dia Mundial contra el Càncer, donant el seu suport a les persones que pateixen aquesta malaltia i amb les seves famílies.

L'any passat es van diagnosticar més de 37.000 casos nous a Catalunya i 20 milions a tot el món i l’epidèmia de la COVID-19 està causant un gran impacte en l'alentiment dels diagnòstics, que el 2020 es van frenar un 12%. Aquest any es preveu recuperar part del cribratge no fet.

Molts estudis han demostrat que un estil de vida saludable redueix significativament el risc de desenvolupar un càncer, mentre que els hàbits nocius augmenten força les possibilitats de patir-ne un. Per això us volem oferir una sèrie de consells i recomanacions per tal d’evitar conductes que puguin afavorir l’aparició d’aquesta malaltia i que a continuació us detallem:

- Preneu cinc racions diàries de fruita i verdura. Un estudi ha demostrat que les persones que consumeixen més fruita i verdura viuen més anys.

- Incorporeu l’activitat física en la vostra rutina diària: camineu mitja hora a pas ràpid, pugeu escales, practiqueu algun esport, aneu en bicicleta, nedeu... La pràctica regular d’exercici ha demostrat que redueix les possibilitats de desenvolupar certs tumors, com el de còlon.

- Seguiu les recomanacions del personal sanitari i completeu el calendari vacunal. Les vacunes ens protegeixen davant d’infeccions que poden provocar importants problemes de salut. Alguns virus, per exemple, estan associats a certs càncers.

- Eviteu el tabac, ja que conté múltiples components tòxics i és la causa principal de moltes malalties oncològiques i cardiovasculars. No fumar i evitar els llocs amb fum és eliminar un dels riscos més perillosos per a la vostra salut i la dels qui us envolten.

- Limiteu el consum d’alcohol: Com menys alcohol, millor. Les begudes alcohòliques incrementen el risc de molts tipus de càncer.

- Eviteu l’excés de pes: És essencial controlar la dieta i mantenir el pes recomanat. Per fer-ho, modereu la ingesta menjar i elimineu o reduïu aquells aliments amb un alt contingut en greixos (embotits, fregits, arrebossats...)

- Eviteu l’exposició excessiva al sol, ja que sobretot en els infants, provoca càncer de pell. Cal prendre el sol amb molta moderació, evitant les hores de màxima intensitat solar, i sempre que es pren el sol posar crema de protecció solar.

■ Hi ha càncers que diagnosticats precoçment es poden resoldre. Les proves indicades són: una mamografia cada dos anys per al càncer de mama, dels 50 als 69 anys, una citologia cada tres anys per detectar el càncer de coll d’úter i una prova de sang en femta cada dos anys per al càncer de còlon i recte, també dels 50 als 69 anys.

Aquesta conmemoració la promou la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC)) amb el suport de l'Organització Mundial de la Salut (OMS

Darrera actualització: 04.02.2021 | 12:35