El consum de l’enllumenat públic es reduirà a la meitat el 2023

Dijous, 10 de novembre de 2022 a les 00:00

L’Ajuntament completarà la substitució de les lluminàries actuals per LED als espais públics gràcies a una aportació econòmica de la Diputació de Barcelona

El consistori reduirà en un 52,63% el consum de l’enllumenat dels carrers i les places del nostre municipi. Més enllà de l’estalvi econòmic que suposarà passar dels 91.133 euros anuals a 52.255, cal destacar també la important reducció en emissions de CO₂ —principal causa del canvi climàtic— que acompanyarà la rebaixa de la factura elèctrica: en concret, es passarà de 115 tones de CO₂ a l’any a 54.
Aquesta actuació sobre la despesa pública i sobre el medi ambient serà possible gràcies a la previsió que l’any vinent el 100 % de les llumeneres dels fanals ja funcionaran amb tecnologia de díodes electroluminescents (LED), la qual permet reduir considerablement el consum d’electricitat.


Actuació municipal sobre l’enllumenat

Actualment, el 46 % de les llumeneres situades a la via pública fan servir aquesta tecnologia (342 unitats d’un total de 739). Per a fer-ho possible es preveu una inversió de 225.500 euros, tot i que l’aportació local serà mínima gràcies a l’ajut de 202.934,40 euros atorgat per la Diputació de Barcelona dins del programa sectorial Renovables 2030, de suport a inversions locals.

Energia fotovoltaica als equipaments públics

Paral·lelament a la feina desenvolupada per a reduir el consum d’electricitat del nostre enllumenat, des de l’Ajuntament també es potencia l’ús d’energies renovables.

Dins aquesta línia de treball, trobem la pròxima instal·lació de plaques fotovoltaiques prevista per a quatre dels principals equipaments del municipi; l’escola bressol municipal, el centre escolar, el Casal de Cultura i el poliesportiu.

Amb això, a l’escola bressol s’instal·larà un dispositiu de 20 kWp amb una inversió de 37.500 euros; a l’escola es disposarà d’un equip de 75 kWp gràcies a un projecte de 103.000 euros, i el poliesportiu es proveirà amb 95,7 kWp a través de plaques solars instal·lades gràcies a aportacions econòmiques de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

D’altra banda, el Casal de Cultura disposarà d’un sistema de 30 kWp valorat en 42.000 euros, subvencionats, en aquest cas, per la Diputació de Barcelona.

L’estalvi en despesa energètica que s’obtindrà de les plaques solars, com en el cas de l’enllumenat, suposarà que l’Ajuntament disposi de més fons públics que destinar a altres serveis.

 

Darrera actualització: 10.11.2022 | 09:42