5a edició del programa metropolità "Tenim drets, teixim llibertats"

Dimecres, 3 de març de 2021 a les 11:00

Cada persona compta per frenar el canvi climàtic i aquesta 5a edició arriba per reflexionar-hi i enfortir compromisos!

Sant Climent de Llobregat acollirà tallers i activitats de la 5a edició del programa metropolità 'Tenim drets, teixim llibertats', que enguany aborda l'emergència climàtica a través d'una reflexió sobre la importància d'actuar localment per pal·liar l'escalfament global.

La temperatura global de la Terra ha augmentat 0,76 °C en l'últim segle, segons els estudis realitzats sobre l'escalfament del planeta a causa del canvi climàtic. A Catalunya, l'impacte encara ha estat més acusat, ja que la temperatura mitjana anual ha augmentat gairebé 1,8 °C en els últims 70 anys. Si tot segueix igual, es preveu que cap a finals del segle XXI la temperatura global de la Terra hagi augmentat entre 1,5 i 4,5 °C.

Davant d'aquesta situació, l'escalfament global s'ha començat a tractar com una emergència climàtica. La paraula emergència es fa servir per denotar que cal actuar aviat, abans que les conseqüències naturals (pèrdua de la biodiversitat, incendis, desgel, pujada del nivell del mar, etc.) i socials (problemes greus per a la salut a causa de la mala qualitat de l'aire, augment del consum elèctric, caiguda del turisme, etc.) siguin irreversibles.

El canvi climàtic constitueix un dels reptes globals que afecta tots els territoris del món. No obstant això, els països empobrits són els que menys contribueixen a la crisi climàtica i els que més en pateixen les conseqüències.

Per abordar l'emergència climàtica, cal la implicació dels agents públics i privats d'arreu, a més d'adoptar compromisos ferms al territori i de definir una política de cooperació que assumeixi accions concretes. L'AMB i els municipis metropolitans consideren rellevant fer una reflexió crítica amb la població de la metròpolis sobre la importància d'actuar localment, de manera col·lectiva però també individual, i amb petits gestos que, sumats, contribueixin al canvi global. Per a les institucions de la metròpolis, frenar el canvi climàtic és una prioritat i assegurar els drets ambientals de les persones, un compromís.

En aquest context arrenca la cinquena edició del Programa metropolità pels drets humans des del món local Tenim Drets, Teixim Llibertats. Després de veure's greument afectat l'any passat a causa de la pandèmia, aquest any es reprèn, adaptat a la situació sanitària actual i amb la participació de deu ajuntaments metropolitans: Begues, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Montcada i Reixac, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.

Per inaugurar la nova edició, els alcaldes i alcaldesses d'aquests municipis, així com el vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, Ernest Maragall, han transmès en un vídeo (difós a través de les xarxes socials i les plataformes digitals) el seu compromís envers l'emergència climàtica en l'àmbit global i local, i han informat sobre les accions que es fan des del territori metropolità per contribuir a revertir el canvi climàtic.

Per a Maragall, "Tenim el compromís i la urgència d'atendre les conseqüències i les exigències que el canvi climàtic planteja, i cal prendre'n consciència". Per aconseguir-ho de manera coordinada i en xarxa, puntualitza: "L'AMB compleix la seva obligació i acompanya els ajuntaments de la metròpolis en el sentit més positiu, per atendre l'actual compromís".

Darrera actualització: 02.03.2021 | 18:48