Pla Director Urbanístic Matropolità (PDU): vine i digues la teva

Dilluns, 16 de setembre de 2019 a les 00:00

Es tracta del procés de participació ciutadana de l'Avanç del Pla director urbanístic metropolità (PDU), que s'allargarà fins a finals d'any

 Tothom qui ho desitgi podrà fer aportacions sobre el futur PDU metropolità el pròxim 25 de setembre a les 18.00, al Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.
 A més, es podrà visitar l’exposició “Metròpolis de ciutats” fins el pròxim 29 de setembre

Sant Feliu de Llobregat acollirà el pròxim 25 de setembre una jornada de participació ciutadana amb l’objectiu de donar veu a la ciutadania i ajudar a divulgar els continguts de l’avanç del PDU metropolità. Els ciutadans podran contrastar, debatre i fer aportacions a les propostes del futur Pla director urbanístic. 

Aquesta serà la primera sessió d’un seguit de jornades participatives que es portaran a terme al llarg de tot el trimestre i que recorreran tota l’àrea metropolitana de Barcelona. Quan s’acabi el període d’informació pública del Pla, està prevista una sessió de retorn, en què es recolliran els resultats del procés de participació que han aportat cadascun dels agents. 

Aquesta jornada participativa correspon a l’àmbit de la Vall Baixa i l’Ordal: Begues, Castellbisbal, Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, la Palma de Cervelló, el Papiol, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.

En paral·lel a les sessions presencials, s’han habilitat uns canals de participació en línia per fer les aportacions de forma telemàtica: un espai per a la recollida de suggeriments (https://urbanisme.amb.cat/participacio/suggeriments) i una enquesta (http://urbanisme.amb.cat/participacio/participa/en-linia).


Debats als col·legis professionals 

Els debats als col·legis professionals i centres de recerca s'articulen al voltant de sis àmbits temàtics: infraestructura verda, cicles de matèria i energia, desenvolupament socioeconòmic, cohesió social i mobilitat. Es plantegen a partir d'una sessió explicativa del contingut de l'Avanç del Pla que donarà peu a un debat posterior.

En aquest cas, tot i que és obert, està adreçat a coneixedors de cadascuna de les temàtiques i la inscripció prèvia és obligatòria. http://urbanisme.amb.cat/participacio/participa/debats-presencials/collegis-professionals.

Participació ciutadana

Els debats ciutadans són espais de participació oberts que es duran a terme als diferents àmbits territorials de l’àrea metropolitana de Barcelona amb l'objectiu de difondre el contingut del Pla, conèixer les visions i recollir els suggeriments dels habitants de la metròpolis en relació amb el document d'Avanç del PDU.
Es plantegen un total de sis sessions, una per a cada àmbit territorial identificat, amb l’excepció de Barcelona, on se’n programaran dues. 

Cadascuna d'aquestes sessions estarà dividida en tres parts: l’exposició dels continguts del Pla, un espai de treball temàtic en grups més reduïts i, per últim, un espai de retorn en què es presentaran sintèticament els resultats i les conclusions obtinguts de la jornada.
http://urbanisme.amb.cat/participacio/participa/debats-presencials/debats-ciutadans

En paral·lel a les sessions presencials, s’han habilitat uns canals de participació online: un espai per a la recollida de suggeriments (https://urbanisme.amb.cat/participacio/suggeriments
) i una enquesta (http://urbanisme.amb.cat/participacio/participa/en-linia)



Exposició “Metròpolis de ciutats”

Aquest dilluns 16 de setembre obre les portes l’exposició “Metròpolis de ciutats” al Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, una mostra itinerant que pretén acostar el futur urbanisme metropolità a la ciutadania d’una manera fàcil, didàctica i pedagògica. Aquesta mostra estarà oberta al públic fins el pròxim 29 de setembre.

L’exposició s’estructura en tres parts. La primera es materialitza en un audiovisual que mostra la realitat actual de l’àrea metropolitana de Barcelona i evidencia el canvi de paradigma metropolità, encaminat cap a un nou model de ciutat. 

En el bloc central s’hi exposen els reptes urbanístics que es volen assolir des de diferents àmbits temàtics com són el metabolisme urbà, la infraestructura verda, la mobilitat sostenible, les àrees d’innovació i centralitat, les àrees especialitzades d’activitat econòmica i els teixits residencials. Aquests conceptes tècnics es mostren a partir d’un conjunt de sis cartografies interactives acompanyades de dibuixos explicatius que il·lustren les idees més rellevants. Es pot viatjar per la infraestructura verda a través d’unes ulleres de realitat virtual, construir maquetes participatives i emportar-se com a record algunes postals sobre els teixits residencials.

El visitant també podrà trobar-hi “el mur de directrius”: un panell interactiu amb diferents cubs mòbils que exemplifiquen les directrius urbanístiques plantejades en el procés de redacció del PDU, com ara la millora de la integració de les infraestructures o el reequilibri del teixit residencial a través de polítiques d’habitatge que ajudin a minimitzar les desigualtats socials.

La part final és una galeria virtual on s’exposen els projectes metropolitans realitzats en els darrers anys a diferents escales: la metropolitana, la supramunicipal i la local. Tots aquests projectes estan interrelacionats i són els que acaben conformant la metròpolis de ciutats. 

Darrera actualització: 26.04.2023 | 13:16