Dona

Informació detallada dels recursos disponibles per a dones i infants en situació de violència masclista durant el confinament

Davant de la situació de confinament, és important tenir present la realitat que hauran d’afrontar les dones i criatures obligades a conviure amb un maltractador. A continuació detallem tots els recursos que podeu emprar en cas de viure aquesta situació o conéixer una família que l’està patint:

SITUACIONS D'EMERGÈNCIA

■Per a situacions d’emergència cal trucar al 112 i activaran els Mossos d’Esquadra i/o els altres serveis que siguin necessaris.

■Davant una situació de perill, en cas que no puguis realitzar una trucada, intenta comunicar-te per missatgeria instantània amb familiars, amistats, company/es de feina que puguin alertar la policia per tu. Confia en ells, elteu entorn pot ajudar-te i la policia també pot ajudar-te.

■Si tens oportunitat crida per demanar ajut, surt del domicili.

■Has de saber que tot i en estat d’alarma, sí que pots sortir del domicili per demanar ajuda; la teva seguretat i la dels teus fills/es és la nostra prioritat.

DONES, MENORS D'EDAT I JOVES

■Tot i el confinament, els serveis d’emergència continuen actius. En el moment que ho necessitis hi serem per acompanyar-te en la denúncia i el seguiment del teu cas.

■No t’aïllis, mantingues el contacte virtual amb el teu entorn de confiança.

■Identifica una o dues persones de confiança i estableix-hi unes rutines de contacte. Si aquesta rutina no es compleix voldrà dir que han de trucar al 112.

■Pacteu amb aquestes persones de confiança una paraula o frase tipus contrasenya per demanar ajuda.

■Si no ho has explicat a ningú, ara és el moment de buscar una persona de confiança per explicar-ho i, en cas que ho necessitis, que ens pugui avisar, trucant al 112. No cal que li expliquis tota la situació, només que sigui conscient què en un moment determinat, els pots activar perquè t’ajudin.

■Si necessites atenció i/o assessorament per a situacions de violència masclista, l’Institut Català de les dones posa a la teva disposició la línia telefònica 900 900 120 / 016 . És un servei d'atenció permanent, gratuït i confidencial que funciona cada dia de l'any, durant les 24 hores del dia i atén en diferents idiomes. Disposa de professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb serveis d'emergència, si és necessari.

■L’Institut Català de les Dones, també tenen un servei de WhatsApp al mòbil 671 778 540 i escriure a les adreces de correu electrònic 900900120@gencat.cat i  016-onli@msssi.es. Si és una urgència, es posaran en contacte amb a policia. 

■Si creus que estàs patint algun tipus d’abús o de maltractament, però dubtes i necessites informació i/o assessorament sobre la teva situació, envia un correu a l’adreça electrònica mossos.atenciovictimes@gencat.cat dels Mossos d'Esquadra.

■Si ets menor,  infància Respon no s’atura. Pots trucar al 116 111 .

■Desconfia de les persones desconegudes a les xarxes socials. Si no coneixes la persona és millor no mantenir el contacte perquè et poden enganyar.

■Sobretot, NO ENVÏIS IMATGES compromeses (ni fotografies ni vídeos) perquè després les poden enviar a més persones i fer-te xantatge a canvi de més imatges.

PERSONES GRANS

■Si saps de persones grans que estan aïllades amb els seus maltractadors/es, o bé sents directament crits o baralles dels teus veïns, no ho dubtis, truca al 112.

■Si coneixes persones grans que estan passant per una situació difícil, contacta-hi i pregunta'ls com es troben i si necessiten res. Dona’ls l'opció d’explicar-te què els passa i, si es troben en risc, truca al 112.

■Si sospites d’algun cas de maltractament a persones grans , n'ets víctima o no saps si ho ets per la situació que vius, pots enviar un correu electrònic a l’adreça habilitada per a aquests casos durant el confinament: mossos.atenciovictimes@gencat.cat

A més, teniu disponibles unes guies per informar a les dones de com cal actuar davant de diferents situacions que puguin patir durant el confinament per la pandèmia.

Podeu accedir aquí o aquí als documents adjunt.